Aha, dakle ti bi da instaliraš Gentoo a da ne pročitaš Handbook. Bez toga neće ići veruj mi. Imaš handbook ovde pa odvoji jedno popode za iščitavanje.
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/index.xmlTakođe imaš i naš gentoo sajt
www.gentoo-srbija.org gde možeš naći kratko uputstvo, ali samo za Quick install.
A već smo govorili o instalaciji Gentoo-a i ttrebao si da koristiš pretragu na forumu. Tom prilikom sam pomenuo ovo što sam kao ja škrabao pa ne bi bilo loše da pročitaš...
Najlakši način stage 3 instalacije gentoo 2004.2
(princip je poprilicno isti i za ostale)
potrebno
Universal (live) + Package cd
Recimo da imate jednu particiju na koju ćete da instalirate Gentoo (npr. /dev/hda1)
I idemo ubacite prvi disk i namestite da cdrom bude first boot device u biosu. Kada palte komp, pojavi se signal da vam se pokreće sistem sa cd-a i dobijate odzivni znak... da biste odabrali 2.6 kernel kucajte
#smp
sada vam se diže sistem sa cd-a, kada ponovo ugledate konzolu prvo što treba da uradite je montovanje particija
#mount /dev/hda1 /mnt/gentoo/
sada treba da otpakujete stage, portage i instalacione (distfiles) fajlove
#cd /mnt/gentoo/
#tar -xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3-x86-2004.2.tar.bz2
#cd /mnt/gentoo/usr/
#tar -xvjpf /mnt/cdrom/snapshots/portage*
#mkdir /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/
#cp mnt/cdrom/distfiles/* /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/
sada pokrećemo editor teksta (nano) i prepravljamo fajl /etc/make.conf
#nano -w /etc/make.conf
ako niste sigurni koje su prave optimizacije bolje je ne čačkati mečku i ostaviti kako je i bilo, ali za moj Athlon XP procesore npr. Fajl treba da izgleda ovako:
#nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf
CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j2"
E sada se prebacujemo na nas gentoo i zapocinjemo instalaciju
#mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
#chroot /mnt/gentoo /bin/bash
#env-update
#source /etc/profile
u make.conf možete dodati USE flagove (posmatrajte ih kao opcije koje možete dodati ili oduzeti nekom programu).
#nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf
USE="X gtk qt kde alsa -gnome"
ovo znači uključena podrška za X, gtk, qt, kde i alsu a isključena podrška za gnome. Na ovaj način smanjujete veličinu fajla, brzinu izvršavanja i sl. Obavezno isključite opcije koje vam nisu potrebne.
Da bi pravilno podesili sat na npr. GMT :
#ln -sf /usr/share/zoneinfo/GMT /etc/localtime
E sad predpostavimo da želite da instalirate gentoo-dev-sources (optimizovan 2.6 kernel)
#emerge gentoo-dev-sources
rm /usr/src/linux
ln -s /usr/src/linux* /usr/src/linux
A sada biramo lakši način instaliranja kernela (preko genkernel-a)
#emerge genkernel
#genkernel --menuconfig all
odaberite šta vam treba kao modul, šta u sklopu sistema, isključite podršku za ono što vam ne treba snimite i počeće autopmatizovan proces instaliranja kernela.
Ajde da sada nametimo particije cdromove i floppy
#nano -w /etc/fstab
#vaša root particija u ovom slučaju /dev/hda1
/dev/hda1 / ext2 defaults 1 1
#neka druga particija, ovde /home
/dev/hda6 /home ext3 defaults 0 0
#swap particija
/dev/hda5 swap swap sw 0 0
#cdrom ili rezač
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,user,unhide 0 0
#flopy
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,ro,user,unhide 0 0
#flash memorijska kartica
/dev/sda1 /mnt/removable vfat rw 0 0
#VAZNO, obavezno staviti ovaj red
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
korisno je da se instaliraju jos par programa i alata
#emerge hotplug
#rc-update add hotplug default
#emerge nvidia-kernel
#emerge metelog
#rc-update add metalog default
#emerge vixie-cron
#rc-update add vixie-cron default
#emerge lilo
sada je došao red da instlirani lilo podesimo i upišemo u MBR, evo kako treba da izgleda lilo.conf fajl:
# nano -w /etc/lilo.conf
boot=/dev/hda
prompt
#za koje vreme da sam udje u ispod navedeni default OS
timeout=30
default=gentoo
vga=788
boot=/dev/hda
prompt
timeout=100
default=Gentoo
vga=788
#put do kernel image, vmlinuz, bzimage i sl
image=/boot/kernel-2.6.7-gentoo-r11
#root particija na kojoj je dotični sistem
root=/dev/hda1
#kako će da se zove u meniju
label=Gentoo
read-only
append="init=/linuxrc ramdisc=8192 real_root=/dev/hda1"
#put do initrd image ako je potrebno, a ovde jeste
initrd=/boot/initrd-2.6.7-gentoo-r11
A sada pokrećemo lilo pišemo MBR, proesinatalacije je time završen
#/sbin/lilo
Izlazimo, unmountujemo particije i rebootujemo
#exit
#umount /mnt/gentoo/
#reboot
Kada smo u ponovo ušli u gentoo, ali ovog puta inataliran na hard disku treba da instaliramo kde, xorg, gnome...da bi radili sve ovo sa onog cd-a koj nam je stigao uz gentoo (package cd) trbamo uneti direktorijum iz koga će kasnije čitati binarne fajlove, odnosno u praksi put do drugog (paskage) cd-a gde se nalaze kde, office...
#nano -w /etc/make.conf (i samo dodamo ovu liniju)
PKGDIR="/mnt/cdrom"
Sada instaliramo korisničke programe. Ako hoćemo da instaliramo sa drugig gentoo cd-a neki paket (binarni paketi) pokrećemo komandu:
#emerge -K ime_paketa
ako nam se više svidja da pakete gentoo skine sa neta i da ih sam kompajlra za vaš sopstveni procesor i sa opcijama koje vi izaberete nemojte koristiti -k argument
#emerge ime_paketa
Pa npr, želimo da instaliramo kde iz binarnih paketa sa drugog CD-a
#emerge -K kde
kompijuter traži zavisnosti instalira sve pakete potrebne kde-u (xorg, qt...) i na kraju instalira sam kde sa svim potrebnim programima.
A ako želimo da emerge kompajlira programe iz izvornog koda izostavljamo K argument
#emerge kde
Emerge proverava sve zavisnosti i vidi red kojim će instalirati paket i proverava da li izvorni kod paketa postoji u /usr/portage/distfiles/. Ukoliko postoji instalira ovaj paket, ukoliko ne, skida ga sa interneta i smešta u taj direktorijum. Dalje emerge otpakuje paket, kompajlira i instalira paket. Na kraju po potrebi uninstalira stariju verziju tog paketa (ukoliko je već niste zaštitili). Komanda:
# emerge unmerge ime_paketa
će ukloniti paket sa sistema.
Sada nije loše da se pročita man stranica za emerge i shvate sve njegove mogućnosti
#man emerge
ako želite da pretražite portage i nađete neki paket koj vam treba kucajte
#emerge search deo_imena_paketa
a ako hocete da vidite šta će se sve instalirati, kolika je veličina fajlova za skidanje, sa kojim USE flagovima (opcijama) se kompajlira program i sl...
#emerge -pv ime.paketa
Posle nekog vremena programi koje koristite zastarevaju kao i vaš portage sistem, pa ga je neophodno updateovati. To činite sa
#emerge –sunc
emerge sa interneta svlači nove definicije za sve programe, stavlja ih u portage i uklanja stare. Takođe sam sistem zastareva. Glavne gentoo programe možete lako nadograditi koristeći
#emerge portage
#emerge system
#fix_libtool_files.sh
Za pokretanje sevisa u oderedjenim init modovima gentoo koristi rc-update. Komanda ide ovako:
#rc-update add ime_zervisa runlevel
Ako npr. želite da alsa zvučni sitem startuje zajedno sa sistemom kucajte:
#rc-update add alsa default
gde default možete zameniti nekim init levelom (2, 3, 4, 5). Ja ne koristim init levele, već sve stavljam u default (bukvalno imam jedan init level). Možete servise pokretati još ranije, za to se koristi rc-update add ime_servisa boot ali vam ja ne preporučujem ukoliko vam nije nužno. Servise ukljanjate sa:
#rc-update del ime_sevisa runlevel
A da bi videli sve instalirane servise, koji su servisi kada pokrenuti i da li su uopšte aktivni
#rc-update -s