Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Linuxo Forumi

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sagem ADSL modem  (Pročitano 8534 puta)
0 članova i 2 posetilaca pregledaju ovu temu.
Slsimic
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 26 Мај 2006, 21:46:45 »

ifconfig nas0 up
mi daje gresku no such device... pretpostavljam da je to zbog modula br2684... koji meni ne treba jer je sagem (koji koristi eagle driver) u pitanju.
Da Eagle sve tj. skoro sve odradi sam... napravi adsl fajl u /etc/ppp/peer doda user/pass u chap-secrets... ali nema virtuelnog ethernet interfejsa i mislim da je tu zajeb...
Najnoviji drajveri za sagem imaju na http://www.sagem.com/support/site/driver/Fast8x0_3-0-6.tgz
procedura je kako je gore navedeno, u eagleconfig se unese provajder koji ima iste parametre , user/sifra... zatim probam startadsl i on lepo javi da modem nece da sljaka... i kaze vidi sa eaglestats sta je problem
eaglestats izbaci parametre modema i ono sto sam primetio, u Ethernet interface stoji <none> pa mi se cini da u tom grmu lezi zec.
Kod mene ifconfig daje eth0 (koji jeste integrisana mrezna karta) i lo (loopback) i nista vise. Kako da napravim virtuelni ethernet :?:
posto eagleconfig to ne radi sam...  :cry:
Prijavi uredniku   Sačuvana
attitude
Hero Member
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #16 poslato: 26 Мај 2006, 22:32:39 »

Kao sto rekoh, br2684 ti treba zbog nasih provajdera. Da li si probao da ucitas modul i da izvrsis komandu? br2684 nema veze sa modemom vec omogucava ATM bridging ka ethernet interfaceu koji bi pppoe trebalo da koristi. Zato probaj tako Wink
Милан Аксић
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 10 Јун 2006, 02:28:43 »

Zbog cega konkretno meni modem pri prvom pokusaju nije radio kako treba pod Slekverom je najverovatnije bilo zbog toga sto sam prevideo da su parametri VPI i VCI heksadecimalni brojevi.

Medjutim, kako mi sada modem vec neko vreme radi pod Linuksom, mogao bih i da iznesem svoja iskustva, koja ce mozda nekome da pomognu.

Dakle, u mom slucaju, da bi ovaj modem proradio, prvo je potrebno a se instalira izvorni kod ili zaglavlja Linuks jezgra i preuzmu i instaliraju najnoviji upravljacki program za eagle-usb modeme (u koje spada i pomenuti Sagem) odavde http://sourceforge.net/projects/eagle-usb/ i program rp-pppoe za poveziavanje odavde http://www.roaringpenguin.com/penguin/open_source_rp-pppoe.php.

Nakon preuzimanje i instaliranja treba preko root naloga, pokrenuti eagleconfig nakon cega ce se ispisati lista internet dobavaljaca u evropi. Srpskih dobavljaca u listi nema, medjutim potrebne parametre ima jedan poljski dobavljac pa je pri prvom pitanju potrebno izabrati njega:
Kod:
PL02 : Poland       Netia neostrada          08  23  01  PPPoE LLC
Ostala pitanja u toku konfigurisanja se ticu korisnickog imena, lozinke itd.

Nakon konfigurisanja treba proveriti da li postoje sledece simbolicke veze u direktorijumu /etc/eagle-usb/:
Kod:
CMVei.txt -> /etc/eagle-usb/CMVeiWO.txt
CMVep.txt -> /etc/eagle-usb/CMVepWO.txt
a ako one ne postoje potrebno ih je napraviti koristeci root nalog:
Kod:
# ln -s CMVeiWO.txt CMVei.txt
# ln -s CMVepWO.txt CMVep.txt

E sade ovde bi trebao biti kraj konfigurisanja jer bi za uspostavljanje veze bilo potrebno preko root naloga otkucati samo startadsl a za prekid veze stopadsl, ali kod mene ovo ne radi tako da moram da koristim rp-pppoe skripte.

Da bi se konfigurisale rp-pppoe skripte, potrebno je preko root naloga startovati pppoe-setup (na nekim Linuks distribucijama, kao npr. Mandriva Linuksu, prefiks pppoe je zamenjen sa adsl pa je npr. ime prosle skripte umesto pppoe-setup u stvari adsl-setup), gde je izmedju ostalog potrebno uneti korisnicko ime i lozinku, a kod pitanja na koji nacin da dobavlja DNS adrese treba uneti server.

Nakon konfiguracisanja veza moze da se uspostavi pozivanjem pppoe-start i prekida pozivanjem pppoe-stop skripti preko root naloga.

Trenutno koristim Ubuntu Linuks distribuciju, i usput nadam se da je necu skoro menjati Smiley i na njoj mi gorepomenuto konfigurisanje nije podizalo eth0 interfejs, pa samim tim ni uspostavljanje veze nije bilo moguce.

Da bi mi modem proradio na Ubuntu-u potrebno je instalirati izvorni kod ili zaglavlja Linuks jezgra, upravljacki program za eagle-usb modeme i program rp-pppoe kao i za Slekver distribuciju.
Napominjem da je na instalacionom CD-u (koristio sam CD a ne DVD verziju Ubuntu-a za instaliranje) postoje dva paketa eagle-usb-data_2.1.1-2_all.deb i eagle-usb-utils_2.1.1-2_i386.deb, medjutim kako mi s njima nije odmah proradio modem uklonio sam ih i onda sredio to na drugaciji nacin, sto ne znaci da s njima ne moze da se koristi modem, samo se ja odmah odlucio za proverenu varijantu. Iako ni ona nije uspela.

Naime, prvo, Ubuntu vec ima instalirane upravljacke module za eagle-usb modeme ali iako su oni bili ucitani eth0 interfejs se nije podizao. Pa sam ih ja, kako sam i procitao da treba uraditi pri problemima i instaliranju novih upravljackih programa na Ubuntu forumu (http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=144468&highlight=eagle-usb), izbrisao. U pitanju su dva modula koja treba ukloniti /lib/modules/'uname -r'/kernel/drivers/usb/atm/usbatm.ko i /lib/modules/'uname -r'/kernel/drivers/usb/net/eagle/eagleusb.ko.

Nakon toga sam instalirao upravljcke programe za eagle-usb modeme, ali se interfejs eth0 i dalje nije podizao. Osim, ako ne bih prvo uklonio modul iz memorije, da bi se resetovao odnosno lampica adsl na modemu ugasila, ucitao ga ponovo i poslao "signal" modemu preko eaglectrl programa, nakon cega se najzad eth0 interfejs podigao i bilo je moguce uspostaviti vezu sa pppoe-start.
Kako je ovo potrebno uraditi uvek napisao sam kratku skriptu eagle-usb-popravka sa dozvolom za izvrsavanje (chmod 755 eagle-usb-popravka) i smestio je u /etc/init.d/ (preko root naloga naravno). Sadrzaj skripte je:
Kod:
PATH=/bin:/usr/bin:/sbin:/usr/sbin

case "$1" in
  start)
    rmmod eagle-usb
    modprobe eagle-usb
    eaglectrl -d -w &
    ;;
  stop)
    rmmod eagle-usb
    ;;
  force-reload|restart)
    ;;
  *)
    echo "Usage: /etc/init.d/eagle-usb-popravka {start|stop|restart|force-reload|reload}"
    exit 1
    ;;
esac

exit 0
Nakon toga sam je preko programa services-admin (start->System->Administration->Services) postavio da skripta pokrece kada i ostali servisi pri startovanju. Iz komande linije mislim da bi ovo moglo da se uradi sledecom linijom preko root naloga, ali je nisam koristio:
Kod:
# update-rc.d eagle-usb-popravka defaults

Eto to je to, sada sam ovu poruku poslao iz istog Ubuntu-a Smiley
Nadam se da ce ovaj tekst pomoci onima sa slicnim problemom.
« Poslednja izmena: 10 Јун 2006, 03:20:10 od passenger » Prijavi uredniku   Sačuvana
Žarko
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 12 Јун 2006, 13:10:50 »

Obrisao sam ubuntuov drajver, skinuo sam drajver sa eagle-usb sajta i sad imam problema sa kompajliranem drajvera:

CC [M]  /home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o
/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c: In function GÇÿeu_write_completionGÇÖ:
/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: GÇÿURB_ASYNC_UNLINKGÇÖ undeclared (first use in this function)
/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: (Each undeclared identifier is reported only once
/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: for each function it appears in.)
make[3]: *** [/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o] Error 1
make[2]: *** [_module_/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver] Error 2
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.15-23-386'
make[1]: *** [eagle-usb.ko] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/miki/otpkakovano/eagle-usb-2.3.2/driver'
make: *** [build] Error 2

@passanger
E si imao ovakav problem?

Nema leba bez motike ni vizije bez bunike!
Милан Аксић
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 12 Јун 2006, 16:17:40 »

Koju si verziju instalirao ?
Jesi li instalirao zaglavlja Linuks jezgra?

Ja imam instalirano sledece:
Kod:
$ dpkg -l|grep -i headers| grep -i kernel
ii  linux-headers-2.6.15-23                2.6.15-23.39  Header files related to Linux kernel version
ii  linux-headers-2.6.15-23-386            2.6.15-23.39  Linux kernel headers 2.6.15 on 386
ii  linux-kernel-headers                   2.6.11.2-0ubuntu18  Linux Kernel Headers for development
Mada, ako je do nedostatka nekog od paketa configure skripta bi to odmah prijavila i ne bi ni doslo do prevodjenja.

Ako nije do ovoga, napisi tacno sta si menjao od kada si instalirao Ubuntu.
Žarko
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 12 Јун 2006, 16:30:55 »

Imam instaliran kernelov source ne znam zbog cega nece eagle-usb, uglavnom napravio sam ga sa modulom ueagle-atm. Uputstvo mozete neci na sledecim linkovima:
ubuntuforum
http://atm.eagle-usb.org/wakka.php?wiki=UeagleAtmDoc

Ja sam iskombinovao obadva gore linka i proradilo je. Moje kratko uputstvo mozete videti na: http://vts.mywebcafe.net/viewtopic.php?p=83#83

Милан Аксић
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 12 Јун 2006, 16:46:58 »

Stani, ti si znaci probao ovo sto sam ja iznad napisao, sve po redu i nije htelo da radi?

U svakom slucaju, dobro da si najzad namestio modem Smiley
Slsimic
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 13 Јун 2006, 07:54:47 »

Drajveri koji idu uz modem a i ona sa SAGEM sajta ne rade kako valja sa PPPoE (što je 99% slučaj).
Ja sam problem rešio instaliranjem eagle-usb 2.3.2
Opširnije uputstvo za SAGEM na Dapper Drake ima na
http://www.ubuntu-cs.org/forum/viewthread.php?tid=207
Милан Аксић
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 13 Јун 2006, 14:44:45 »

Pa da, upravljacki programi sa CD-a i (zacudo) sa sajta su veoma stari, vec programe treba preuzeti sa adrese koju sam naveo iznad.
Ja sam u pocetku i pisao njhovoj (Sagem) tehnickoj podrsci i dobio sam odgovor da ne pruzaju podrsku za Linuks. Ne krivim ih zbog toga, pored dve-tri hiljade razlicitih nestandardizovanih Linuks distribucija, mada opet dobro je videti da se neko cak i toli(c)ko potrudio da smesti upravljacki program i uputstvo na pratecem CD-u. Kada su modemi (duga boljka Linuksa) u pitanju, ja sam prvi put ovo video kod Sagem-a.
Dejan Miskovic
Newbie
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 31 Октобар 2006, 12:45:18 »

kao prvo, izvinjavam se sto vracam dosta bajatu temu...
malo pocetnicko pitanje:
sve ide ok dok ne kucam make, onda javlja:
Kod:
root@deki-desktop:/home/deki/eagle-usb-2.3.2# make
make -C driver
make[1]: Entering directory `/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver'
USE_CMVS=1 make  -C /lib/modules/2.6.15-23-386/build SUBDIRS=/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver modules
make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.15-23-386'
  CC [M]  /home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o
/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c: In function ‘eu_write_completion’:
/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: ‘URB_ASYNC_UNLINK’ undeclared (first use in this function)
/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: (Each undeclared identifier is reported only once
/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: for each function it appears in.)
make[3]: *** [/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o] Error 1
make[2]: *** [_module_/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver] Error 2
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.15-23-386'
make[1]: *** [eagle-usb.ko] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/deki/eagle-usb-2.3.2/driver'
make: *** [build] Error 2
root@deki-desktop:/home/deki/eagle-usb-2.3.2#

sta se tacno zeznulo?

hvala
D
Žarko
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 31 Октобар 2006, 18:10:18 »

Imas isti problem sa kompajliranjem koji sam i ja imao gore u postu za koji nisam pronasao resenje. Sa eagle-usb nisam imao srecu pa sam presao na ueagle-atm. Ako koristis ubuntu6.10 uz njega dolaze oba iskompajlirana modula, koje moze da koristi tvoj modem. Uputstvo za ueagle-atm http://ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=451&page=1#pid3290

Dejan Miskovic
Newbie
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 31 Октобар 2006, 21:29:41 »

Glupi ja, zaboravih da pomenem da koristim ubuntu 6.06 dapper drake...
jos jedno malo pitanje:
ima li negativnih posledica na rad sa modemom pod windowsom ako flash-ujem firmware?

hvala
Žarko
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 31 Октобар 2006, 23:56:12 »

jos jedno malo pitanje:
ima li negativnih posledica na rad sa modemom pod windowsom ako flash-ujem firmware?
hvala
Naravno da nema. Cak ja mislim da je to isti firmware koji se koristi u windows-u i ucitava u cip na modemu nakon drajvera svaki put pri reboot-u. Neka me neko ispravi ako gresim, ovu teoriju sam sam provalio.

duja
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 20 Август 2007, 17:20:34 »

da li neko uspeo da instalira ovaj modem na slacku 11 ili 12?
ja evo skinuo 12ticu al se razmishljam da li da je instaliram jer mi mozda net nece raditi....
problem su oni eagle-atm drajveri prokleti...
DeG
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 20 Август 2007, 19:19:32 »

Čisto da napomenem (uglavnom se obraćam početnicima) da Sažemov model F@st 1201 obzirom da je ruter, priključenjem na mrežni konektor modema i kompjutera automatski ostvaruje konekciju. Dovoljno je da DHCP bude postavljen na "automatski", i vaša konekcija će još u toku instalacije vaše Linuks distribucije biti uspostavljena!
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: