Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Linuxo Forumi

Stranice: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Debian GNU/Linux 4.0  (Pročitano 14022 puta)
0 članova i 1 posetilac pregledaju ovu temu.
BrokeBody
Hero Member
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 04 Децембар 2006, 14:03:47 »

Pa zar od danas ne bi trebalo da je slobodan za preuzimanje? Nema ga nigde na oficijalnom sajtu.
Prijavi uredniku   Sačuvana

moonbeam_rider
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 04 Децембар 2006, 16:18:11 »

I ja sa nestrpljenjem ocekujem,trebalo bi uskoro-verovatno treba da se sinhronizuju mirrori...
Nemam nameru da vredjam ili omalovazavam Ubuntu korisnike,ali bice to lep da tako kaze,udarac,na Ubuntu,s obzirom na graficki instaler,svez softver i ogromnu kolicinu istog koja dolazi na dva dvd-a...
PoZ!

Power of simplicity - http://www.archlinux.org/
Blog - http://ratos81.blogspot.com/
Besplatni knjizevni magazin Eniaroyah - http://www.eniaroyah.info/
BrokeBody
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 04 Децембар 2006, 16:37:36 »

Ma necemo da osetimo. Cheesy Cheesy Cheesy

Citat: Seleuk
bice to lep da tako kaze,udarac,na Ubuntu,s obzirom na graficki instaler,svez softver i ogromnu kolicinu istog koja dolazi na dva dvd-a...

I Ubuntu ima graficki instaler, sveze softvere... Cheesy , a ovo za 2 DVDa, pa tu ti je broadband. E sad, jos u Srbiji (ne bukvalno :Smiley ) ima vise njih sa Dial-Up vezom, nego sa sirokopojasnom.
« Poslednja izmena: 04 Децембар 2006, 16:45:59 od BrokeBody » Prijavi uredniku   Sačuvana

moonbeam_rider
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 04 Децембар 2006, 17:06:22 »

Pazi,ta dva dvd-a su mozda kljucna-pa u Srbiji 90% korisnika ima dial-up(eto,porocene su da oko 40000 Beogradjana koristi ADSL,dodaj jos toliko korisnika kablovskog+sa nesto malo wireless-a u istom gradu)
I to u Bg-u,u drugim vecim gradovima(male da ne pominjem)je stanje,blago receno mizerno...
Anyway,graficki instaler je trebao da bude ubacen jos u Sarge,ali se odustalo jer je tada jos bio u testing fazi-sada dolazi,a razlog sam naveo-pridobijanje novih(i neiskusnih)korisnika...
Mada ni starom dobrom deb text instaleru nije falilo nista,a povrh svega je vrlo jednostavan za upotrebu...
Ali vole ljudi fancy i sarenis,pa to ti je :Smiley
« Poslednja izmena: 04 Децембар 2006, 17:08:35 od Seleuk » Prijavi uredniku   Sačuvana

miodragz
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 04 Децембар 2006, 17:18:23 »

Neznam dal je samo na 2 DVD jer kolko sam vido Etch je imao u test fazi 3 DVD ili 20 CD,mozda su nesto skracivali pa su ga sveli na 2.
   Mene zivo ineteresuje kako izgleda i kako radi Debian.
   Debian je zakon za Ubuntu tu

moonbeam_rider
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 04 Децембар 2006, 17:33:21 »

Jos bolje,ako je na 3 dvd-a,a treba pomenuti da se na njima nalazi i source aplikacija Wink
Sve sto moze Ubuntu moze i Debian,samo sto je manje atraktivno i sareno-ja to uvek govorim a i znam,jer sam koristio i jedan i drugi...
Probaj Debian(pravi,ne Ubuntu)kad budes mogao-moja preporuka Wink
Jos jedna zabluda je da je Debian komplikovan za pocetnike,ali ja se uopste ne bi slozio sa tim-sve se prilicno jednostavno i lako namesta,a dobar deo stvari biva konfigurisan u toku instalacije(text instaler sve uredno prijavi i postavi izbor) Wink

miodragz
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 04 Децембар 2006, 17:45:27 »

Probao sam ja Debian  Smiley i nije komplikovan al neke stvari nisam bio skapirao kod njega koje su mi sad jasnije Cheesy, desava se to. Ali mi sad nedostaju alati koji ima samo na Debian-u Cheesy

IgorPetrovic
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 04 Децембар 2006, 18:32:12 »

Release date novog Debiana je odložen na neodređeno vreme pošto je testiranje trajalo 3 meseca duže nego što je bilo planirano. Ipak, to ne znači da ćemo morati da čekamo mart. Verovatno će se pojaviti ranije, možda čak i pre nove godine.

A što se tiče graf. instalera, ni onom starom ništa nije nedostajalo :-) IMHO.
lesa3
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 04 Децембар 2006, 22:11:55 »

Kad sam poceo sa linuxom imao sam Debian Sarge iz casopisa Mikro,tamo je i pisalo da nije za pocetnike.Zatim sam poceo da posecujem ovaj forum,i koliko vidim Suse je najzastupljeniji.Koristio sam Debiana,pa rekoh 'ajde da probam nesto drugo i odlucim se za Suse.
moj zakljucak je sledeci Debian je mnogo ispred Suse i on je pravi linux,i bolji je i za pocetnika i za iskusnog korisnika.Kupis lepo dva DVD-a i imas sve sto ti je potrebno na jednom mestu.Suse je kao i Win sve je na klik i nista ne moze da se nauci.Verovatno je zato i zastupljeniji od Debiana.Da ne pominjem apt i synaptic koji su milion puta bolji od yast-a.Jedino sto Debian kasni sa izdanjima u odnosu na ostale distribucije,ali to nije nista strasno.Suse izbaci 10.0,a posle sest meseci 10.1(koji je blagi uzas)i onda sa 10.2 ispravlja greske,a za to vreme vozis lepo Debian Sarge i uzivas dok ne izadje Etch.Da napomenem da sam probao i Slackware,Ubuntu i Kubuntu i zakljucio da nije to to.DEBIAN JE IPAK DEBIAN-LINUX.
BrokeBody
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 04 Децембар 2006, 22:26:32 »

1) A zasto Debian izbacuje nove verzije (mislim na 1.0, 2.0, 3.0, a ne na ovo iza zareza Cheesy ) na svake 2-3 godine ili koliko vec? Hteo ja da skinem ovaj Debian 4.0, al' izgleda da nece skoro.

2) Jel' i Debian ima update manager, pa kad izadje neka zakrpa ili upgrade za neki softver, on ti prijavi i ti skines, ili kako to vec ide? Ovo pitam prvenstveno zbog kernela - Kako izadje nova verzija, jel' moze to automatski da se skocka, kao kad Ubuntu prijavi da je izasao novi update ili mora rucno, da se skine, pa sva ona yebuckanja? Smiley

3) Jel' ima i Debian free, non-free i community maintained software repozitorijume kao i Ubuntu. Kako te stvari idu tu?

4) Koje su sve major razlike izmedju Debiana i Ubuntua, i koje su sve minorne, ali samo one najbitnije?

5) Koji je brzi, stabilniji i sigurniji?

6) Ako bih za neku server masinu morao da biram samo izmedju Debiana i Ubuntua, koji bi trebalo da stavim, i zasto?

7) Koje su prednosti i mane Debiana u odnosu na Ubuntu i obrnuto?

8 ) Kakav mu je community?

9) Kakav mu je razvojni tim?

------------------------------

Uh, sve ovo sam odavno hteo da pitam, al' nikako da sednem i iskuckam cas. Cheesy
« Poslednja izmena: 04 Децембар 2006, 22:45:59 od BrokeBody » Prijavi uredniku   Sačuvana

moonbeam_rider
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 04 Децембар 2006, 23:31:12 »

Ja cu pokusati da razresim tvoje dileme Cheesy

1) Zato sto je njihov cilj pre svega max sigurnost i stabilnost,te tendencija da sve radi kako treba bez ikakvih gluposti-Debian tim(tacnije gomila developera sirom sveta)izbacuje svoj distro tek kada bude spreman i ispeglan-nema nikakvih rokova,vec se distribucija izbacuje kada sve bude dovoljno istestirano,sredjeno i stabilno-po meni je to koncept vredan hvale,jer je bolje sacekati godinu i po i dobiti max utegnut distro,nego na svakih 6 meseci dobijati neki poluproizvod sa situacijama tipa "u prosloj verziji je radilo,a ovoj novoj ne radi" i sl.

2) Update-ovi za Debian se uglavnom izbacuju radi ispravljanja sigurnosnih propusta i bug-ova nekoliko puta u izmedju perioda izlaska dve verzije-dostupni su preko apt-a,nema nikavog notifier-a koliko ja znam,jednostavno vidis koji su update-ovi dostupni preko Synaptica i skines ih Wink
Sto se tice novijeg softver toga nema-ono sto dobijes sa Debian-om(pricamo za Stable granu) te sluzi do sledeceg izdanja-izlaze samo spomenuti periodicni update-ovi....
Ko voli da ganja novi softver i ostalo-tu su testing i unstable izdanja Wink

3)Ima,ali su to VEOMA  neoficijalni repoi,i njihova upotreba se ne preporucuje-iz tih istih repo moze da se zbudzi i novi softver za stable izdanje,ali je to takodje kranje nepreporucljivo-mislim zasto kaljati sistem sa neproverenim stvarima?

4)Ubuntu se bazira na Unstable Debian grani te i ima noviji(nestabilniji)softver-iz toga proizilazi da je,koliko god on dobro radi,Debian radi ipak bolje(narocito dugorocno)jer je baziran na pouzdanijem softveru...
To jedna od bitnijih razlika....
Ima ih jos dosta(manjih ili vecih),a prilicno je obimno za ovu priliku Smiley

5)Debian

6)Debian bez pardona-zbog stabilnijeg i sigurnijeg softvera Smiley

7)Prilicno obimno bi bilo nabrajati sve,ali da kazem da je Ubuntu bolji za obicne i newbie korisnike zbog vise user-friendly pristupa,atraktivnog izgleda i novijeg softvera...

8)Odlican,samo baci pogled na tonu sjajne i sredjene dokumentacije na zvanicom sajtu(sto kod npr Ubuntu-a nema)

9)Prilicno dobar,kao sto vidis Wink

Eto Cheesy

P.S. Lesa3 je fino i sazeto objasnio jos neke stvari Wink

IgorPetrovic
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 04 Децембар 2006, 23:57:00 »

Debian nije sistem za one koji uvek žele da imaju najnovije verzije softvera, fancy desktope i ostale bespotrebne gluposti koje jedu resurse i umanjuju stabilnost. To je sistem koji se instalira jednom, i koristi godinama bez ikakvih problema i zakucavanja. Meni je Sarge osnovni sistem već više od godinu dana i nemam na šta da se požalim. Jednio sam stavio novi OpenOffice, sve ostalo je matoro, ali to mi ne smeta. Važno mi je da sve radi od prvog dana bez ikavog dodatnog zamlaćivanja, krpljenja itd.

Ako imaš dobru vezu sa internetom, mislim da je nebitno da li koristiš Debian ili Ubuntu. Razlike u osnovi uopšte nisu toliko velike. Meni lično kod Ubuntua smeta hype, Ubuntu znači ovo, Ubuntu znači ono, Nelson Mendela, bratstvo i jedinstvo, sloboda, trt-mrt... Sve to počinje da mi ide na živce, i to mnogo. Sve počinje da liči na neku sektu, ozbiljno.

Ali objektivno gledano, i Ubuntu je kvalitetan sistem. Mada moj glas definitivno ide Debianu.
BRANKKO
BRANKKO
Hero Member
Na mreži Na mreži

www.brankko.iz.rs

« Odgovor #12 poslato: 05 Децембар 2006, 01:55:00 »

Ko zeli da downloaduje:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-1.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-2.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-3.iso

Samo me nervira sto je onemoguceno nastavljanje prekinutog downloada, tako da ga verovatno necu skinuti  angry
Iako pise:
Citat
Instead, please use a tool that supports resuming. Under Unix, you can use "wget -c URL" or "curl -C - URL". Note that some versions of wget do not support downloading DVD-size images. Under Windows, you might want to try FileZilla (FTP) or Fresh Download (HTTP).
A ja koristim FreshDownload...
Al' ajde... moracu da probam da osposobim ADSL modem pod Linuxom Smiley

Ako vam treba x86 ili amd64 (ili bilo koja druag optimizacija):
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

BrokeBody
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 05 Децембар 2006, 02:08:39 »

Citat: IgorPetrovic
Debian nije sistem za one koji uvek žele da imaju najnovije verzije softvera, fancy desktope i ostale bespotrebne gluposti koje jedu resurse i umanjuju stabilnost. To je sistem koji se instalira jednom, i koristi godinama bez ikakvih problema i zakucavanja.

Nikada nisam pisao o sledecem na forumu, al' doslo i mojih pet minuta. Smiley Samo, pre nego sto pocnem, da neko sad tu ne pomisli da tek tako okrecem ledja svojoj sektici Cheesy , da sam dvolican ili sta vec... Sto rece nas clan Stanislav_Antic: Znate šta ja volim da kažem svom Ubuntu: "Come on baby, light my fire". Smiley E to stoji i sa moje strane! Wink

Elem, sto se tice tih fancy desktopova i efekata, generalno, ne privlaci me i uopste se ne mlatim s tim. Probao sam samo dva puta u zivotu da podesim eye candy na Ubuntuu, al' ne da mi se, svaki put radilo shit. U stvari, prvi put je radilo super, ali kad sam pokrenuo WarCraft i video samo crni ekran pred sobom, tu je bio kraj. Cheesy Moram da priznam da, jos kada sam pocinjao sa Linuxom, izgled mi je uglavnom i bio presudan faktor kada je odabir distroa u pitanju, ali zato sto mi je tada, normalno, svaki distro bio isti Tongue (nisam poceo redom da isprobavam najpopularnije distribucije, vec sam samo gledao screenshotove Cheesy ).

Sto se tice najnovije verzije softvera, ne mora svaki da bude up to date, ali kada su u pitanju programi kao sto su Firefox, Thunderbird, Gaim, XChat, ClamAV (koji inace ne koristim), Firestarter (koji inace ne koristim), BitTorrent, Linux DC++, Frostwire,... e za takve bih vec zeleo da mi uvek budu azurirani na vreme. Mislim, ne koristim ja racunar ni za kakav posao od kojeg zivim (barem ne jos uvek), tako da cak ni ovi programi koje sam naveo ne moraju u stvari da mi budu up to date, ali eto, voleo bih, barem kada su u pitanju programi kod kojih si izlozen malo vecoj opasnosti od upada i slicnih stvari koje cine stetu.

Ima nekih sitnica koje mi se ne svidjaju kod Ubuntua, ali nista strasno. Ne svidja mi se to sto na svakih 6 meseci mora da se radi update na novu verziju ili clean install. Mislim, ne mora obavezno... :Smiley Ne svidja mi se sto po defaultu jednostavno nije sistem za programiranje - Instaliram mu ja sve libove koji mu trebaju, neke trazim po ceo dan, da bi me na kraju pitao sta je to <stdio.h>?!? Uff... Kad tada nisam zadavio onu gazdaricinu macku... A ovo sto se Ubuntu ovoliko "napumpava", velika srecna podorica, sekte :Smiley i te gluposti... Meni bas drago, ma srecan sam nekako u stvari. Smiley

Ovo sa izbacivanjem nove verzije na svake 2-3 godine mi se mnogo svidja. Skinucu Debian 4 kada bude izasao, pa cu da probam.

---------------------------------------------------------
Dakle, softver ne mora da bude svez, osim onog koji se koristi preko interneta. Da traje sto duze, u smislu da je izbacivanje nove verzije sto dalje, ali da u medjuvremenu security barem bude azuriran na vreme uvek. Izgled nebitan, osim toga sto ne sme da bude KDE. Cheesy Ne mora da bude nasminkan. Ako bi mi bolji izgled usporavao masinu, koristio bih onaj gori. I naravno, brzina, stabilnost i sigurnost - to svakome treba. Smiley Sto mi je najbitnije, samo da mogu na miru da vezbam programiranje, a ne kao pod Ubuntuom, svakog dana da fali nesto kada je programiranje u pitanju.

Jel' meni mozda neko ima da mi preporuci neki distro? Smiley Koristio sam Mandrake (Mandriva), Ubuntu i Fedoru.
---------------------------------------------------------

Ja sad bas i ne pratim mnogo ove stvari, ali koliko sam primetio, od svih ovih najpopularnijih distribucija, koje su u samom vrhu (Red Hat, Fedora, Ubuntu, Mandriva, Debian, SuSe, Slackware), Debian (pored Slack-a i Ubuntua) se mnogo malo ili najmanje koristi u korporativnim okruzenjima. Zasto?

Citat: Seleuk
baci pogled na tonu sjajne i sredjene dokumentacije na zvanicom sajtu(sto kod npr Ubuntu-a nema)

Sto si bre zapeo toliko sa tom dokumentacijom Smiley kad je ima i na Ubuntuovom oficijalnom sajtu, i veoma je dobra. Da ti i ja mozda ne mislimo bas na istu stvar kada je dokumentacija u pitanju? Huh?

Uh, oci mi krvave. Cheesy
« Poslednja izmena: 14 Децембар 2006, 00:52:40 od BrokeBody » Prijavi uredniku   Sačuvana

miodragz
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 05 Децембар 2006, 02:48:19 »

Debian je dosadno stabilno-bezbedna distribucija Cheesy nema zakucavanja, sistem je za server dusu dao ali ima stvari koje mi smetaju a to su dozvole za pristup win particijama i drajveri za graficke,nema vlasnickih drajvera

Stranice: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: