Debian nije sistem za one koji uvek žele da imaju najnovije verzije softvera, fancy desktope i ostale bespotrebne gluposti koje jedu resurse i umanjuju stabilnost. To je sistem koji se instalira jednom, i koristi godinama bez ikakvih problema i zakucavanja.
Nikada nisam pisao o sledecem na forumu, al' doslo i mojih pet minuta.

Samo, pre nego sto pocnem, da neko sad tu ne pomisli da tek tako okrecem ledja svojoj sektici

, da sam dvolican ili sta vec... Sto rece nas clan Stanislav_Antic:
Znate šta ja volim da kažem svom Ubuntu: "Come on baby, light my fire". 
E to stoji i sa moje strane!

Elem, sto se tice tih fancy desktopova i efekata, generalno, ne privlaci me i uopste se ne mlatim s tim. Probao sam samo dva puta u zivotu da podesim eye candy na Ubuntuu, al' ne da mi se, svaki put radilo shit. U stvari, prvi put je radilo super, ali kad sam pokrenuo WarCraft i video samo crni ekran pred sobom, tu je bio kraj.

Moram da priznam da, jos kada sam pocinjao sa Linuxom, izgled mi je uglavnom i bio presudan faktor kada je odabir distroa u pitanju, ali zato sto mi je tada, normalno, svaki distro bio isti

(nisam poceo redom da isprobavam najpopularnije distribucije, vec sam samo gledao screenshotove

).
Sto se tice najnovije verzije softvera, ne mora svaki da bude up to date, ali kada su u pitanju programi kao sto su Firefox, Thunderbird, Gaim, XChat, ClamAV (koji inace ne koristim), Firestarter (koji inace ne koristim), BitTorrent, Linux DC++, Frostwire,... e za takve bih vec zeleo da mi uvek budu azurirani na vreme. Mislim, ne koristim ja racunar ni za kakav posao od kojeg zivim (barem ne jos uvek), tako da cak ni ovi programi koje sam naveo ne moraju u stvari da mi budu up to date, ali eto, voleo bih, barem kada su u pitanju programi kod kojih si izlozen malo vecoj opasnosti od upada i slicnih stvari koje cine stetu.
Ima nekih sitnica koje mi se ne svidjaju kod Ubuntua, ali nista strasno. Ne svidja mi se to sto na svakih 6 meseci mora da se radi update na novu verziju ili clean install. Mislim, ne mora obavezno... :

Ne svidja mi se sto po defaultu jednostavno nije sistem za programiranje - Instaliram mu ja sve libove koji mu trebaju, neke trazim po ceo dan, da bi me na kraju pitao sta je to <stdio.h>?!? Uff... Kad tada nisam zadavio onu gazdaricinu macku... A ovo sto se Ubuntu ovoliko "napumpava", velika srecna podorica, sekte :

i te gluposti... Meni bas drago, ma srecan sam nekako u stvari.

Ovo sa izbacivanjem nove verzije na svake 2-3 godine mi se mnogo svidja. Skinucu Debian 4 kada bude izasao, pa cu da probam.
---------------------------------------------------------
Dakle, softver ne mora da bude svez, osim onog koji se koristi preko interneta. Da traje sto duze, u smislu da je izbacivanje nove verzije sto dalje, ali da u medjuvremenu security barem bude azuriran na vreme uvek. Izgled nebitan, osim toga sto ne sme da bude KDE.

Ne mora da bude nasminkan. Ako bi mi bolji izgled usporavao masinu, koristio bih onaj gori. I naravno, brzina, stabilnost i sigurnost - to svakome treba.

Sto mi je najbitnije, samo da mogu na miru da vezbam programiranje, a ne kao pod Ubuntuom, svakog dana da fali nesto kada je programiranje u pitanju.
Jel' meni mozda neko ima da mi preporuci neki distro?

Koristio sam Mandrake (Mandriva), Ubuntu i Fedoru.
---------------------------------------------------------
Ja sad bas i ne pratim mnogo ove stvari, ali koliko sam primetio, od svih ovih najpopularnijih distribucija, koje su u samom vrhu (Red Hat, Fedora, Ubuntu, Mandriva, Debian, SuSe, Slackware), Debian (pored Slack-a i Ubuntua) se mnogo malo ili najmanje koristi u korporativnim okruzenjima. Zasto?
baci pogled na tonu sjajne i sredjene dokumentacije na zvanicom sajtu(sto kod npr Ubuntu-a nema)
Sto si bre zapeo toliko sa tom dokumentacijom

kad je ima i na Ubuntuovom oficijalnom sajtu, i veoma je dobra. Da ti i ja mozda ne mislimo bas na istu stvar kada je dokumentacija u pitanju?

Uh, oci mi krvave.