Da bi dobio bilo koji Red Hat ili Ubuntu sertifikat, moras prvo da imas LPI.
Inace Miodraze, cisto da znas (u koliko jos ne znas). Ako zelis neki Red Hat-ov sertifikat (posto si pricao da bi zeleo neki njihov), prvo se ide na kurs, pa na polaganje (klasika). Medjutim, da te ne zbuni to sto im kursevi traju samo po 5-6 sati, pa odmah dan posle ili istog dana se ide na ispit. Za Red Hat-ov sertifikat (bilo koji) se spremas sam, nema nista da ti oni sada nesto predaju i da te uce. Za neke ti treba 5-6 meseci da se spremis, za neke 2-3 godine..., zavisi od tebe, a i od toga koji sertifikat ti treba (ako bi neki Red Hat Certified Security Developer ili tako nesto, a nisi programer, ima da se spremas duuugooo...).
E sad, kakav je to kurs na kojem se "spremas" odmah pred ispit?
To ti je kao neki vid konsultacije na fakultetu. Malo vas usmeravaju sta ce otprilike da bude, sta je to tacno sto oni traze, kakvi im ljudi trebaju...
Za Ubuntu sertifikate ne znam kako ide, nisam jos stigao da pogledam, ali tako ti je sa Red Hat-om.
Ako bas oces da te oni uce, onda pravac ambasada po vizu, pa na Red Hat University.

Preporucujem ti North Carolina State University, Bryant University IT ili York (University of Toronto, Canada), mada imas Red Hat University na svakom drugom univerzitetu po celoj Americi i Kanadi (okvirno receno).

Jos odavno sam pisao o svemu ovome u najsitnija crevca. Pretrazi malo forum.

Srecno!

P.S. Ako zavrsis neki Red Hat University, onda taman na kraju studija dobijes i Bachelor of Computer Science Degree.

Ima nekih univerziteta gde ne moras da se upises kao klasican student, vec mozes odmah na kurs, al' s obzirom na to da cena nije mnogo veca ako se upises kao student, i s obzirom na to da kurs (pricamo o ovom pravom kursu, gde oni tebe uce) traje malo krace od tradicionalnog nacina studiranja, onda ti je mnogo isplativija varijanta ovo prvo, da lepo studiras negde Kompjuterske Nauke, pa pored diplome dobijes i neke RH Cert.

Ako imas samo LPI, bez ikakve diplome sa nekog fakulteta informatike, neces Bog zna kako da prodjes bilo gde. Ne pricam napamet, znam jednu osobu licno, koja je prosla kroz sve ovo na nekom od univerziteta u Londonu (ne secam se koji), a sto je po malo interesantno, zensko je.

Yelena sada radi u Becu, kao 'RH nesto tamo...' (da ne lupam, ne secam se tacno).

Dvaput srecno!