|
crveni1
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 02 Август 2007, 14:07:44 » |
|
4 do 10M za iste stvari.... Opera je najbolji, ali nesto u njoj me nikada nije privlacilo da ostanem...
|
|
|
|
|
|
nowave
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 02 Август 2007, 14:13:08 » |
|
Hmmm... Nije lose, ali kao sto i sam kazes, nesto me ne privlaci, mozda jos iz vremena dok je isla sa onim banner-ima... To me je prilicno nreviralo!
|
save the whales; feed the hungry; free the malloc()s
|
|
|
|
foxbunny
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 02 Август 2007, 14:44:47 » |
|
Bloody hell! Ne mogu da jednostavno da poverujem da ti toliko trosi?! Uzas.... A Opera?
Jbga. Za operu na Linuxu ne znam. Evo, gledam u Windowsu sa Gmailom i Linuxo sajtovima u tabovima: oko 56 MiB. Pogledacu kod kuce koliko trosi pod Linuxom. Inace, FF na Windowsu trosi isto koliko i Opera. Upravo sam probao i Internet Explorer 6. Trosi mega ili dva manje od druga dva browsera.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02 Август 2007, 14:47:24 od foxbunny »
|
Prijavi uredniku
Sačuvana
|
|
|
|
|
nowave
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 02 Август 2007, 14:53:00 » |
|
Znaci na Win-u nekih 60-70 MB je prosek za bilo koji browser? Ala su se razbaskarili! Ima se, moze se! I onda se neko pita zasto na ovakvim danasnjim masinam sve ide jako sporo?! Pa nije ni cudo kad danasnji developer-i nikad nisu culi za optimizaciju! Dao bih ja njima da rade jedno godinu dana samo u asembleru, pa da vidim kako ce da se razbacuju memorijom!
|
|
|
|
|
foxbunny
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 02 Август 2007, 17:13:38 » |
|
Znaci na Win-u nekih 60-70 MB je prosek za bilo koji browser? Ala su se razbaskarili! Ima se, moze se! I onda se neko pita zasto na ovakvim danasnjim masinam sve ide jako sporo?! Pa nije ni cudo kad danasnji developer-i nikad nisu culi za optimizaciju! Dao bih ja njima da rade jedno godinu dana samo u asembleru, pa da vidim kako ce da se razbacuju memorijom!
Pa to... covece, seti se samo dana kada je 32 MiB RAMa bilo bacanje para... :  Sta bi danasnji developeri radili sa toliko "malo" memorije? 
|
|
|
|
maymoon
Newbie
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 02 Август 2007, 17:19:54 » |
|
Meni FF jede 200+ mb memorije, a kod Opere mi je isti slucaj, s tim sto mi Opera radi primetno brze, u svakom smislu... Zbog cega je ljudi ne koriste? Koje mane ima? Ovo pitam samo jer vidim da svi kazu "najbolja je, al je zbog neceg ne koristim".
|
Ibm Thinkpad, PIII 800MHz, 256Mb RAM.
|
|
|
|
foxbunny
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 02 Август 2007, 19:04:44 » |
|
Meni FF jede 200+ mb memorije, a kod Opere mi je isti slucaj, s tim sto mi Opera radi primetno brze, u svakom smislu... Zbog cega je ljudi ne koriste? Koje mane ima? Ovo pitam samo jer vidim da svi kazu "najbolja je, al je zbog neceg ne koristim".
Ja koristim. Jedini problem kod Opere je sto podrska za JavaScript nije bas savrsena. To jest, Opera mnogo laze pri detekciji browsera, pa se mnogi developeri jednotavno ne bakcu toliko oko njene detekcije.
|
|
|
|
|
popac
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 07 Август 2007, 17:13:47 » |
|
Ja sam dugo godina vozio Operu u nema joj ravnog. Još od verzije 6, ona je pojela sve konkurente. E sad ja je ne koristim zbog QT biblioteka i postojanja slobodnog softverskog rešenja (Galeon).
|
|
|
|
|
|
nowave
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 07 Август 2007, 17:15:52 » |
|
Pa dobro, i Galeon je nastao na osnovi Mozilla-e. Cak pise na oficijelnom sajtu da je i potrebna Mozilla da bi Galeon trcao? To onda ispadne da je Galeon samo neki wrapper?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 07 Август 2007, 17:18:36 od nowave »
|
Prijavi uredniku
Sačuvana
|
|
|
|
|
dukenukem_4d
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 07 Август 2007, 20:34:47 » |
|
ako ovi programi "jedu" memoriju probajte sa dillo http://www.dillo.org/(imaju i zanimljivu open-source filosofiju u pozitivnom smislu naravno) mislim da se jos neko ovde postovao iz dillo negde... [jedino nece da prilozi slicku  ]
|
|
|
|
maymoon
Newbie
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 07 Август 2007, 22:36:29 » |
|
A da se mi ipak drzimo teorije da te informacije koje doibjamo i nisu bash najtacnije? :  : 
|
Ibm Thinkpad, PIII 800MHz, 256Mb RAM.
|
|
|
|
foxbunny
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 08 Август 2007, 13:22:51 » |
|
Upravo sam provalio da pod Arch Linuxom Opera jede manje od 50 MiB VmSize (ne secam se tacno, moram da proverim jos jednom, za svaki slucaj). To jedenje raste sa tekstom koji se unosi u tekst boxove, tako da ce iskusni forumasi imati onoliko jedenja koliko kucaju. Ali to je privremeno. BTW, to je sa CK patchsetom. Mislim da ni FF ne zauzima toliko "svinjski". A sto se tice te teorije, to nije teorija. Jedini precizan nacin odredjivanja zauzeca moze samo uz pomoc nekog programcica koji zahteva patch za kernel. Ima to negde u onom threadu u kome sam pisao o tome da XFCE nije stvarno light. EDIT: Eve nasao sam. http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,7480.0/The tool used to measure memory usage was Exmap - the only tool for measuring memory usage that I've ever found to be actually useful (I think I've already blogged about it  ). Its so-called effective memory usage numbers try to account for things like dividing shared libraries among all the processes using them, unlike tools like top that just report the numbers they find in /proc and nobody really knows how to interpret them. In other words, if you use things like top or free for precise measuring of memory usage, you're crazy. Nevertheless, for the crazy ones, I used also free alongside with Exmap, just for the fun of it, numbers from free will follow in parentheses. They should not be considered to be useful though. EDIT2: E, jos nesto. Najvise memorije mi jede Amarok dok je u system trayu (tako navikla zena mi, sta cete): preko 160 MiB kada ne pusta pesme.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 08 Август 2007, 13:39:51 od foxbunny »
|
Prijavi uredniku
Sačuvana
|
|
|
|
|
jboban
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 08 Август 2007, 18:28:46 » |
|
Radi se o keširanju vidjenih sadržaja i istovremenom prikazu više stranica (tab-ova) i ne treba na to obraćati pažnju. Browser može da gotovo ne koristi memoriju osim za svoje učitavanje, ali na račun performansi.
Imali smo sličnu temu o tome koliko koji distro "troši" memorije i ja sam napravio test, realan i pod VmWare-om. Tzv. "potrošnja" je uvek bila srazmerna količini ukupne memorije.
Dakle, resursi postoje da bi se koristili, a ne da budu prazni, nekorišćeni.
|
|
|
|
|
|
Жарко Михајловић
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 09 Август 2007, 00:23:08 » |
|
ЈБобан мудро збори. Видо сам у пракси: Имао сам 512 мегабајтова меморије, и опенСУСЕ ми је остављао који 30-40 слободних. Убоцкао сам још један модул истог капацитета те сад имам цео један гигабајт динамичке меморије. И? Шта се десило? Десило се ово: 
|
|
|
|
sysctl
Full Member

Van mreže
Pol: 
spiderpig
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 09 Август 2007, 02:09:41 » |
|
Ovo me podseca na dogmatske izjave politicara.  Naravno da resursi postoje da bi se trosili, ali ne uludo. Firefox koji sa 3 otvorena tab-a zauzima 300MB, mislim, stvarno.... Имао сам 512 мегабајтова меморије, и опенСУСЕ ми је остављао који 30-40 слободних. Убоцкао сам још један модул истог капацитета те сад имам цео један гигабајт динамичке меморије. И? Шта се десило?
Ok, a koliko ti je swap particija bila zauzeta kod 512 i 1GB RAM-a ? SuSE zna da bude svinja (slicno kao i kolega Firefox) pogotovo sto koristi dosta mono stvari (damn you beagled, zypp-o, rug) over and out 
|
fprintf(stderr,"iza svakog %d ugla vreba Dragan Kojic Keba\n",i++);
|
|
|
|