Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da li ste izgubili vaš aktivacioni e-mail?

Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Linuxo Forumi

Stranice: [1] 2 3 4 5 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: FreeBSD za apsolutne početnike  (Pročitano 7486 puta)
0 članova i 1 posetilac pregledaju ovu temu.
foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 16 Август 2007, 12:25:50 »

E, ovako. Rešio sam malo da se poigram i sa Desktop/FreeBSDom. Pa imam nekoliko pitanja za odrasle korisnike BSDa.

1. Kako se diskovi označavaju u BSDu? Čitam ovu dokumentaciju i nikako da skopčam. Kako BSD razlikuje SCSI i IDE diskove? Kako se označavaju CD/DVD drajvovi i usb storage uređaji?

2. Koje fajlsisteme podržava FreeBSD i koji je za njega najbolji? Koliko sam shvatio, on ima svoj native fs, ne?

3. U kojoj meri je layout direktorijuma na koji sam navikao na Linuxu primenjiv na BSDe?

4. Da li ste zadovoljni izborom softvera koji se može dobaviti preko portagea?
Prijavi uredniku   Sačuvana

nowave
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 16 Август 2007, 12:42:11 »

Relativno davno sam se i ja igrao sa FreeBSD-om, pa ti mogu reci da on koristi malko drugaciju terminologiju sto se tice hardova u odnosu na Lin/Win. Pre svega jedna primarna particija u BSD terminologiji je slice, a ono sto se nalazi na njoj su particije. Evo uporedno kako se zovu hard diskovi pod Linux-om i BSD-em:

Linux           FreeBSD
First IDE drive          /dev/hda        /dev/wd0
Second IDE drive     /dev/hdb        /dev/wd1
First SCSI drive        /dev/sda        /dev/sd0
Second SCSI drive   /dev/sdb        /dev/sd1

a particije:

Linux           FreeBSD
First primary partition         /dev/hda1       /dev/wd0s1
Second primary partition    /dev/hda2       /dev/wd0s2
Third primary partition        /dev/hda3       /dev/wd0s3
Fourth primary partition     /dev/hda4       /dev/wd0s4

FreeBSD poseduje svoj filesystem, koji se zove UFS, i mislim da Linux nema podrsku za njega u kernelu, a mozes pogledati sledeci link za podrsku ufs tools-ima pod Linuxom:
http://ufs-linux.sourceforge.net/
Dok za FreeBSD mislim da postoji podrska za ext2 fs, ali nisam siguran. U svakom slucaju mozes da uzmes source code i da lepo portujes driver za ext2 na BSD  Smiley

Sto se tice direktorijuma, struktura je prakticno ista, kao i za sve ostale unix-like OS-ove. S' tim sto ovde po defaultu installer kreira particije za odredjene dirove: pa imamo posebnu particiju za /home, pa za /user, /bin, ... Naravno ovo se moze promeniti prema tvojim potrebama.

Sto se tice portage sistema, to ti ne bih znao reci posto nemam net  Cry i nisam bio u stanju da ga isprobam, ali sudeci po nabrojanim portovima, to izgleda skroz pristojno.
« Poslednja izmena: 16 Август 2007, 13:05:55 od nowave » Prijavi uredniku   Sačuvana

save the whales; feed the hungry; free the malloc()s
markelja
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 16 Август 2007, 13:07:28 »

Citat
1. Kako se diskovi označavaju u BSDu? Čitam ovu dokumentaciju i nikako da skopčam. Kako BSD razlikuje SCSI i IDE diskove? Kako se označavaju CD/DVD drajvovi i usb storage uređaji?
IDE diskovi se oznacavaju sa adx SCSI se oznacavaju sa sdx CD-ovi koliko se secam su acdx
Citat
2. Koje fajlsisteme podržava FreeBSD i koji je za njega najbolji? Koliko sam shvatio, on ima svoj native fs, ne?
Ima svoj fs ufs2
Citat
3. U kojoj meri je layout direktorijuma na koji sam navikao na Linuxu primenjiv na BSDe?
Uglavnom je isti. Skoro sve aplikacije idu u /usr, a u njemu je i home, mada ima link ka /home
Citat
4. Da li ste zadovoljni izborom softvera koji se može dobaviti preko portagea?
Softer sam nabavljao preko portova. I uglavnom ima sve ono sto sto je pod gpl  licencama, mada ima nesto i neslobodnog softvera kao npr opera, real player itd.
crveni1
Sr. Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 16 Август 2007, 13:11:48 »

portage ti je u principu dosta poznat (sa obzirom da si koristio arch)...
ono sto mozes da ocekujes da neki deo hardvera nece biti prepoznat, da ne postoji native flash player, eventualno neki program na koji nisi navikao, ali to su jedini nedostaci.... Ostalo je "savrseno"....
Inace IDE diskovi se zaista obelezavaju sa
acxpysz
(gde su xyz brojevi)
prvi za oznaku diska, drugi za particiju i treci za slice....
« Poslednja izmena: 16 Август 2007, 13:27:39 od crveni1 » Prijavi uredniku   Sačuvana
foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 16 Август 2007, 13:12:58 »

Hvala vam ljudi. Veoma zanimljivo deluje taj FreeBSD.

Što se tiče hardvera, ono najbitnije mi je podržano: eth, zvuk, itd (barem sudeći po HCL).

nowave
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 16 Август 2007, 13:17:19 »

Taj uobicajeni hw ce verovatno raditi bez problema. Ne znam doduse kakvo je stanje sa nekim egzoticinim hw-om.
Ne znam da li si nasao na netu, ali FreeBSD ima bas odlican handbook:
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/

foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 16 Август 2007, 13:29:57 »

Moja strategija neupgradeovanja hardvera je urodila plodom, tako da ne posedujem ama bas nista egzoticno. Smiley Sve je skoro staro preko 2 godine.

nowave
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 16 Август 2007, 13:36:31 »

Onda ne bi trebao da imas problema, narocito ako imas noviji FreeBSD.

foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 16 Август 2007, 13:57:05 »

Skinuo mi se FBSD 6.2 danas, pa cu probati to. Prvo cu probati DesktopBSD koji je baziran na FBSDu 5.

nowave
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 16 Август 2007, 13:59:57 »

Naravno, ocekujemo komentare. Poslednja verzija BSD-a (a i jedina  :Smiley) koju sam ja koristio je FreeBSD 5.3

foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 16 Август 2007, 14:04:39 »

No frks.  Afro

markelja
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 16 Август 2007, 18:34:53 »

Sto se ti ce hw, onog osnovnog situacija je dobra. Meni je radila i mrezna na nforce ploci i  lucent modem. Na nvidia sajtu ima i drajvera za graficke. Uspeo sam da poteram i kworld tv tuner. Instalirao sam FreeBSD na laptop i radio je extra, jedino nisam nikao mogao da podesim wlan da bi se kacio na ap u kuci. Mada i to moze da se resi ili sa usb ondosnosa pcmci wireless karticama. Kako nalilaze sledeca izdanja situacija se popravlja tako da na primer sto se tice desktopBSDa, on je odskora ubacio podrsku za HDA zvuk koji se srece kod dosta notbookova.
Sve u svemu najmanje sto se moze uciniti sa njim je da se proba.
psy_unix
Sr. Member
Van mreže Van mreže

acid

« Odgovor #12 poslato: 16 Август 2007, 18:44:34 »

Moram i ja da se oglasim u vezi ovoga. Nikakva musta , system ko system . Instalacija paketa , stabilnost , podrska , sigurnost po meni br _ 1 . Ako ces da se igras ovo je nezaobilazno stivo koje koristim jos od decembra

http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php/freebsd

P.S. vremenom ti postaje prirodniji od svih ostalih ako imas zivaca jer nije sve u dva clicka i odmah cepaj Free , kakav bre Destop ili PC

Svaki malo iskusniji Linuxovac (sto ti jesi) ce se snaci bez problema , samo izbaci stare navike iz glave
« Poslednja izmena: 16 Август 2007, 18:48:06 od psy_unix » Prijavi uredniku   Sačuvana

www.linuxsrbija.net

"Two things came out of Berkeley: BSD and LSD. We don't believe this to be a coincidence."
foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 16 Август 2007, 23:01:51 »

Evo, sad sam upravo instalirao DesktopBSD. Klik-klik-klik i sve je tu. Puf! Cheesy Extra. Svidja mi se to.

Sto se tice FreeBSDa, na zalost nije mogao da mi pronadje graficku.

Kucam

Kod:
Xorg -configure

I on pljune nesto tipa ne moze da nadje ni jedan uredjaj, a ja lepo vidm radeon modul. Dalje kucam:

Kod:
showpci

(ili tako nesto), a on mi kaze nesto tipa "No PCI devices" ili tako nesto. WTF?

Meni licno ne smeta da koristim DesktopBSD, nemam predrasuda. U ostalom, to jest FreeBSD, zar ne? Ali opet, krivo mi sto nisam uspeo da savladam FBSD iz prve. tongue Sad moram ponovo da probam, samo da iscitam dokumentaciju.

@psy_unix

Je l' se to meni cini, ili na BSDu su ne radi kao na Linuxu? Ja sam do sada uvek isao na obican user nalog i onda kucam su za administraciju. Moc navike. Na FBSDu (dok je bio instaliran) isao sam na su, a on mi kaze: "jebi se".  Huh?

EDIT:

D'oh! D'oh! Jeeee, sta ti je moc navike. Ja umesto da kucam xorgconfig, kucam sve vreme xorg-config i pitam se sto ne radi. tongue Nego, jos jedno pitanje. Da li se na FBSDu tab completion ukljucuje rucno ili jednostavno ne radi za komande koje nisu u trenutnom direktorijumu?
« Poslednja izmena: 16 Август 2007, 23:06:04 od foxbunny » Prijavi uredniku   Sačuvana

foxbunny
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 17 Август 2007, 00:23:04 »

@nowave

Evo, posto si trazio utiske.

Instalacija DesktopBSDa je bila neverovatno jednostavna, a kao rezultat se dobija jedan veoma ukusno okicen BSD, veoma brz, sa odlicnim izborom softvera. To su utisci posle jedno 10 minuta koriscenja.

Odmah potom sam resio da probam instalaciju FreeBSDa po 2. put. Sve je proslo bez vecih iznenadjenja. (Mene ovo dosta podseca na Slackware.) Ne znam zasto, ali imam *utisak* da DBSD radi malke brze od FBSDa, ali to je samo prvi utisak.

Softver na DesktopBSDu je savrseno nov, dok je na instalacionim diskovima FreeBSDa malo bajat sw (Firefox 1.5, KDE 3.5.4). Sve u svemu, i jedan i drugi su savrseno upotrebljivi out-of-the-box, mada je DesktopBSD tu malo bolji (ima frontend za portage koji nisam jos probao; ima nekakav disk-mounter, veoma korisno).

Sto se performansi tice, tu mi nema neke razlike u odnosu na Arch sa CK patchsetom, ali mozda je malo brzi od Archa sa vanila kernelom. Ali ono, samo sam otvarao standardne KDE aplikacije, pa pravi test tek sledi.

Toliko za sada. Odo da vidim kako radi portage i da vidim da li na instalaciju FBSD 6.2 moze da se nakaleme DesktopBSD alati. Cheesy

Stranice: [1] 2 3 4 5 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: